vineri, iunie 24, 2011

6. AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

BCA. Avantajele constructiilor cu BCA sunt nenumarate.
-       Primul avantaj major este legat de faptul ca produsul BCA este unul natural (in compozitia chimica intra nisip, apa, ciment (calcar calcinat, tehnologie orizontala), var (calcar calcinat, tehnologie verticala).
-       Al doilea avantaj este legat de faptul ca folosind BCA cu grosimea (latimea) de 30 cm datorita ratei de perderi termice mici nu mai necesita termoizolatie (economie de cel putin 12 euroxmp de izolatie).
-       Al treilea avantaj este legat de manopera (mai putine blocuri de manipulat si mai usoare decat caramida clasica), adica usurinta în folosire, deoarece materialul poate fi slefuit si taiat la dimensiune, cu usurinta, cu ajutorul fierastraului circular sau cu fierastraul manual.
-       Izolatia termica, rezistenta la foc sau rezistenta la cutremure sunt caracteristici importante ale sistemelor din BCA.
-       Un alt avantaj al BCA il reprezinta faptul ca este un material de constructie usor cu densitate aparenta de 500-700 kg/m3 ceea ce inseamna incarcari mai mici asupra sistemului structural, lucru care se poate traduce printr-un consum mai mic de armatura necesara pentru armarea elementelor structurale si sectiuni de beton mai mici ale acestor elemente. Sectiunile de armatura necesare pentru armarea elementelor structurale este proportionala cu incarcarile pe care aceste elemente trebuie sa le preia. De asemenea este bine cunoscut faptul ca forta seismica ce actioneaza asupra unei constructii este direct proportionala cu masa acesteia, deci cu cat este mai usoara constructia, cu atat mai bine.
-       BCA-ul contine un numar foarte mare de pori de aer minusculi, avand ca urmare o densitate scazuta si impiedicand transferul termic in exces ceea ce creaza un confort termic optim cu costuri minime pentru incalzire si racire. Acesta poate fi utilizat atat pentru zidurile exterioare, grosime recomandata este de 30-35 cm, cat si pentru cele interioare.
-       Blocurile de BCA nu absorb apa in profunzime si nu isi modifica in timp proprietatile mecanice si termoizolante. De asemenea, conductivitatea termica este la fel de scazuta in orice directie a blocului de zidarie.
-       Faptul ca BCA-ul este de pâna la cinci ori mai usor decât betonul, duce la reduceri semnificative ale emisiilor de CO2 în timpul transportului.
-       De asemenea BCA este un material de constructie incombustibil, constituind o bariera impotriva extinderii focului, ce ofera si o izolare fonica foarte buna. 
-       Greutatea zidariei cu BCA este cu mult mai redusa fata de zidaria din beton sau caramida ceea ce o face sa reziste mult mai bine cutremurelor.
-       Raportul foarte bun calitate-pret impune BCA-ul ca o solutie eficienta intre materialele de constructie. 
Dezavantajul BCA-ului este ca nu are calitati portante astfel ca nu este recomandat pentru peretii ce suporta greutatea imobilului.


CARAMIDA.  In cazul in care va decideti sa va construiti casa din caramida, trebuie sa stiti ca  blocurile ceramice recomandate sunt cele de tip “porotherm”. Acest tip de blocuri ceramice este prevazut cu un sistem de goluri verticale, ce asigura o izolatie termica dar si fonica, mai buna decat cea a blocurilor pline.
            Datorita faptului ca blocurile ceramice tip “porotherm” nu asigura o rigiditate sructurala suficienta, comparativ cu blocurile ceramice pline, este necesare cofinarea zidariei cu centuri si stalpisori de beton armat, astfel incat sa fie indeplinite standardele de rezistenta si stabilitate conform normelor in vigoare.
            Printre avantajele caramizii se numara:  
-       buna izolare termica si fonica,
-       stabilitate structurala,
-       protectie antiseismica, rezistente mecanice superioare altor materiale cum ar fi BCA ceea ce recomanda caramida pentru pereti portanti,
-       rezistenta la foc,
-       produse neinflamabile,
-       durata de viata ridicata,
-       produse 100% naturale.
Dintre dezavantajele acestui material enumeram:
-       greutatea mai mare decat cea a BCA, deci incarcari mai mari aduse sistemului structural, necesitatea de sectiuni mai mari de beton ale elementelor structurale si cantitati mai mari de armatura pentru armarea acestora,
-       izolare termica mai slaba decat BCA, deci necesitatea unei termoizolatii
    suplimentare ceea ce inseamna costuri in plus,
-       nu se poate roti pe alte dimensiuni datorita faptului ca are locas de mortar
-       costul mai mare  decat al BCA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu