vineri, iunie 24, 2011

4. TIPURI DE SISTEME STRUCTURALE ALE CLADIRILOR

  • SISTEMUL STRUCTURAL IN CADRE


            Este sistemul structural cel mai des folosit si cel mai bine cunoscut/controlat din punct de vedere al comportarii la seism. In alcatuirea sa intra stalpi, grinzi si placi de beton armat, aceste elemente avand rolul de a prelua toate incarcarile ce pot sa apara pe parcursul existentei unei constructii.
            Acest tip de sistem structural permite flexibilitate destul de mare din punct de vedere al configurarii spatiului interior al viitoarei case, permitand realizarea unor deschideri intre stalpi de circa 6-7 metri, sau chiar mai mari.
Zidaria folosita pentru acest tip de sistem structural va juca deci un simplu rol de inchidere sau de compartimentare, eforturile aparute in exploatare fiind preluate de cadrele de beton armat. In cazul utilizarii acestui tip de sistem structural, intai se realizeaza grinzile, stalpii si placile de beton armat, dupa care se executa peretii exteriori si interiori.


Exemple de structuri in cadre






  • SISTEMUL CU PERETI STRUCTURALI Acesta exista in 2 variante:


SISTEMUL STRUCTURAL CU PERETI DE BETON ARMAT este format din placi de beton armat, grinzi, si pereti structurali de beton armat. Aceste elemente preiau incarcarile verticale si laterale care pot sa apara pe toata durata de viata a constructiei. Si in cazul utilizarii acestui tip de sistem structural ca si in cazul sistemului in cadre, atat peretii exteriori de inchidere cat si peretii interiori de compartimentare, realizati din blocuri de zidarie dupa executarea structurii au rol nestructural, deci nu preiau nici una din incarcarile ce se exertita asupra cladirii.
Acest sistem se utilizeaza la cladirile inalte la care incarcarile din seism si forte gravitationale sunt foarte mari si nu pot fi preluate eficient de cadre de beton armat, sau la constructii care necesita o rigiditate mare.




SISTEMUL STRUCTURAL CU PERETI DIN ZIDARIE PORTANTA este destul de des folosit in momentul de fata . El este alcatuit din pereti de zidarie, cu samburi din beton armat la intersectiile peretilor si suplimentar acolo unde este nevoie, si centuri perimetrale pe capul spaletilor de zidarie. Centurile de beton armat se toarna impreuna cu placa de beton armat peste spaletii (impreuna cu stalpisorii) realizati anterior.
Ca si costuri, este un sistem putin mai ieftin decat cel pe cadre din beton armat, dar prezinta multe limitari in privinta amenajarii spatiului interior. Astfel o casa executa pe acest tip de sistem structural va fi ca o cutie, fiind necesara continuitatea spaletilor de zidarie la etaj identic cu cei din parter. Un alt dezavantaj il reprezinta suprafetele golurilor din peretii de zidarie care sufera de anumite limitari. Se poate folosi un sistem mixt cadre din beton armat si zidarie portanta pentru a oferi o libertate mai mare in ceea ce priveste configuratia spatiului interior. Din punct de vedere structural insa, acest sistem este considerat a avea neregularitati structurale.
Un proiect de casa realizat pe aceasta solutie (pereti din zidarie portanta) va duce la obtinerea unui spatiu cu deschideri mai mici fata de solutia pe cadre din beton armat, cu limitari ale golurilor in peretii de zidarie si care nu va permite in viitor recompartimentari interioare fara interventii asupra sistemului structural existent.




  • SISTEMUL MIXT 


Este alcatuit atat din pereti structurali cat si din cadre de beton armat. In cazul sistemului structural mixt cu cadre si pereti din beton armat, peretii exteriori si interiori de zidarie au rol nestructural. In cazul sistemului mixt cu cadre de beton armat si pereti de zidarie, cei exteriori au rol structural, deci preiau incarcari verticale si orizontale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu