vineri, iunie 24, 2011

1. DESCRIERE MATERIAL, CE ESTE CARAMIDA, CE ESTE BCA-UL

Caramida este un material de constructie artificial, de forma prismatica, obtinut dintr-un amestec de argila, nisip si apa sau din alte materiale (beton, zgura de furnal etc.), uscat la soare sau ars în cuptor. Caramizile nearse poarta denumirea de chirpici.
Caramizile din argila arsa, pentru constructii, sunt de doua feluri:
§  Pline care datorita masivitatii dau rezistenta constructiei cu pereti portanti.
§  cu goluri care datorita aerului continut în golurile din masa lor, ele asigura o buna izolare termica si fonica. Se folosesc la pereti neportanti, exteriori sau interiori.




Betonul celular autoclavizat (BCA) este un material prefabricat usor, fiind utilizat în constructii, pentru a întari structura, izolare, este rezistent la foc si mucegai. BCA-ul se produce sub forma de blocuri, panouri de pereti, podea si panourile pentru acoperis, si buiandrugi.
Betonul celular autoclavizat este obtinut dintr-un amestec de nisip, ciment, var, ghips, apa si un generator de gaze, care îi cofera structura poroasa. Materialul este aerat cu ajutorul reactiei dintre pulberea de aluminiu si un acid, iar mai departe este supus autoclavizarii (temperatura ridicata, presiune de vapori ridicata), care produce eliberarea de silice si de cuart. Blocurile de BCA rezultate trec printr-un proces de intarire, iar apoi sunt taiate (fasonate) in blocuri de diferite forme si dimensiuni, in functie de utilizarea lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu