vineri, iunie 24, 2011

5. TIPURI DE PERETI SI ROLUL LOR

Din punct de vedere al incararcarilor pe care le preiau, peretii se impart in 2 categorii: PERETI STRUCTURALI, care preiau incarcari verticale orizontale si momente incovoietoare si PERETI NESTRUCTURALI care preiau doar incarcarile din greutatea proprie si eventualele incarcari perpendiculare pe planul lor care pot sa apara accidental.
            In cazul peretilor structurali, ne intereseaza capacitatea lor portanta, deci implicit rezistentele mecanice ale materialului din care sunt alcatuiti, in functie de acestea urmand sa fie dimensionate ariile necesare. In acest caz BCA-ul nu este indicat sa fie folosit deoarece are rezistenta la compresiune mult mai mica decat caramida, aceasta din urma fiind indicata.
            In cazul peretilor nestructurali, nu conteaza capacitatea portanta a acestora. Deoarece ei sunt executati dupa realizarea sistemului structural, ei nu preiau incarcarile pe care le preiau peretii structurali, deci alegerea intre caramida si BCA se poate face evaluand alte criterii cum ar fi costul materialelor, pierderile termice (respectiv izolarea termica ce influenteaza costul de incalzire a cladirii), usurinta de executie, durata de executie, izolarea fonica etc.
                       
            In functie de spatiul pe care il separa, peretii se impart in urmatoarele categorii: EXTERIORI ce deliminteaza spatiul exterior cladirii de spatiul interior al cladirii si pereti INTERIORI ce compartimenteaza spatiul de locuit.
            Rolul peretilor exteriori este de a proteja spatiul interior de conditiile existenta in afara cladirii, de umezeala, de a izola termic si de a izola fonic spatiul interior, pe cand rolul peretilor interiori se limiteaza doar la izolarea fonica si compartimentarea spatiului. Deci pentru peretii exteriori este de preferat un material cu o rezistenta termica mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu